Qui som

L’Agrupament Escolta l’Estornell de l’Espluga de Francolí (Conca de Barberà) és un Agrupament que pertany a Minyons Escoltes i Guies de Catalunya (http://www.escoltesiguies.cat), un moviment d’educació en el lleure que ofereix als nens, nenes i joves l’aventura de créixer i aprendre mitjançant el mètode escolta i guia. Aquest mètode educatiu pretén que cada noi i cada noia, que cada jove, esdevingui protagonista del seu propi creixement i de les accions que treballa en equip, amb la finalitat de formar-los com a persones solidàries i compromeses amb la societat que els envolta.

L’Agrupament l’Estornell és una entitat que es va constituir com a tal a l’Espluga l’any 1975. L’any 1969, però, s’havia format a l’Espluga “L’Olla Barrejada”. Aquest era el nom d’un grup de folk format per joves espluguins amb empenta i ganes de fer coses. Al capdavant hi havia Mossèn Albert Palacín, una persona sense la qual no hagués estat possible la constitució del Cau de l’Espluga. Així doncs, la majoria de components de l’”Olla Barrejada” van ser els primers caps de l’Estornell, guiats per Palacín.

El fet de ser una entitat creada fa més de 40 anys significa que són moltíssimes les persones que han estat i continuen involucrades d’una manera o altra durant amb l’Agrupament: durant la seva infantesa, de joves, com a pares de nens que van al Cau o com a excaps. El Cau és una cadena de valors.
A més a més, és una entitat activa que està adherida a la Coordinadora d’Entitats de l’Espluga de Francolí i que col·labora amb altres entitats locals, de la Conca de Barberà i de la Demarcació de Tarragona.

Els colors del fulard de l’Estornell són el groc i el negre.

I… què fem al Cau?

Ens trobem els dissabtes a la tarda i fem jocs, activitats, tallers, descobertes i activitats conjuntes d’Agrupament! També fem algunes excursions de cap de setmana i a l’estiu anem de camp d’estiu.

Ens divertim tot assumint rols i responsabilitats, aprenent a ser crítics i a construir, pensem i preparem nosaltres mateixos algunes activitats, treballant en equip i descobrint el nostre entorn.

Tenim entre 6 i 18 anys i estem dividits en branques (grups):

  • Castors i Llúdrigues, de 6 a 8 anys
  • Llops i Daines, de 8 a 11 anys
  • Ràngers i Noies Guia, d’11 a 14 anys
  • Pioners i Caravel·les, de 14 a 17 anys
  • Truc, a partir de 17 anys

Els Caps (monitors) són les persones que organitzen i planifiquen les activitats de les branques de l’Agrupament de manera altruista. Ens acompanyen en l’aventura de créixer i aprendre! La majoria són joves titulats en el món del lleure.

Els valors que treballem s’expliciten a la llei escolta i guia, una base comuna de l’escoltisme i el guiatge d’arreu del món. Cada associació ha adaptat la llei al seu projecte educatiu i, en el nostre cas, l’hem sintetitzat en deu frases. Lleis escolta